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BfR-Jahresbericht 2012 |
| BfR Annual Report 2012
Laboratory detection of noroviruses difficult
Although there were more and more indications of contaminated
compote, no noroviruses could be detected initially in samples of
the suspect strawberries. Laboratory detection was difficult for two
reasons, the first being that the viruses usually only occur in foods in
very small quantities. Although this is sufficient to trigger diseases,
the viruses have to be propagated first to enable detection in a labo-
ratory, but no lab techniques are available for the cultivation of hu-
man noroviruses. On the other hand, other substances in the foods
can disturb the detection system. Berry fruits in particular contain
substances which severely inhibit the genetic detection of viruses
in a laboratory test. It must therefore be ensured that the few viruses
from the berries are strongly concentrated and that inhibitive sub-
stances are removed at the same time.
In the course of the investigations, the State Office for Consumer
Protection in Saxony-Anhalt detected noroviruses in a sample of the
suspect deep-frozen strawberries for the first time with the help of
an elaborate laboratory protocol. The BfR then examined the straw-
berry sample independently in its virological lab and confirmed the
finding. To establish whether the norovirus from the strawberries
matched up with the virus from the people who had taken ill, the BfR
passed on its processed norovirus preparation to the consultant
laboratory for noroviruses at the RKI, where the virus was identified
as so-called recombinant genotype II.16/II.13 which was also found
in the stool samples of the affected patients.
Labornachweis von Noroviren schwierig
Obwohl sich die Hinweise auf kontaminiertes Kompott
mehrten, konnten zunächst keine Noroviren in Proben der
involvierten Erdbeeren nachgewiesen werden. Der Labor-
nachweis war aus zwei Gründen schwierig: Zum einen
liegen die Viren im Lebensmittel gewöhnlich nur in sehr
geringer Menge vor. Diese ist zwar ausreichend, um Erkran-
kungen auszulösen, für einen labortechnischen Nachweis
müssten sie jedoch zunächst vermehrt werden. Doch für die
Anzüchtung von humanen Noroviren sind keine Labortech-
niken verfügbar. Zum anderen können andere Substanzen in
den Lebensmitteln das Nachweissystem stören. Insbeson-
dere Beerenfrüchte enthalten Stoffe, die den genetischen
Labornachweis von Viren stark behindern. Es musste somit
sichergestellt werden, dass die wenigen Viren aus den Bee-
ren stark konzentriert und gleichzeitig hinderliche Substan-
zen entfernt werden.
Im Laufe der Untersuchungen wies das Landesamt für Ver-
braucherschutz in Sachsen-Anhalt mithilfe eines aufwendi-
gen Laborprotokolls das erste Mal Noroviren in einer Pro-
be der involvierten Tiefkühl-Erdbeeren nach. Nachfolgend
untersuchte das BfR die Erdbeerprobe nochmals unabhän-
gig in seinem virologischen Labor und bestätigte den Be-
fund. Um festzustellen, ob das Norovirus aus den Erdbee-
ren mit dem Virus der Erkrankten übereinstimmt, übergab
des BfR seine aufgearbeitete Norovirus-Präparation an das
Konsiliarlabor für Noroviren am RKI. Dieses identifizierte das
Virus als sogenannter rekombinanter Genotyp II.16/II.13, der
auch in den Stuhlproben der Betroffenen gefunden worden
war.
Das am BfR angesiedelte virologische Labor beriet die untersu-
chenden Labore, welche Analysemethode Noroviren in Beeren ziel-
gerichtet detektiert.
The virology laboratory at the BfR advised the testing laboratories on
the analysis method that ensures targeted detection of noroviruses
in berries.