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BfR-Jahresbericht 2012 |
| BfR Annual Report 2012
levels of lead in Germany and Europe. The lead it contains origi-
nates from plants or soil particles which game animals ingest with
their food, as well as from rifle bullets containing lead used for hunt-
ing. From the point of view of consumer health protection, all meas-
ures are to be fundamentally supported which reduce the import of
lead to the food chain.
To decide whether ammunition containing lead should continue to
be used to hunt game or whether alternative materials should be
used in future, the Federal Ministry of Food, Agriculture and Con-
sumer Protection (BMELV) initiated the research project “Food Safe-
ty of Game Meat Obtained Through Hunting” together with the BfR
and other partners in 2012. It examines the effects of different bullet
materials on the lead levels in the edible parts of the game carcass,
as well as the effects of various geogenous lead concentrations
in soils on the animals' intake of lead with their food. Ammunition
with and without lead is used for hunting. The necessary number of
samples from 4,320 animals was determined by means of statistical
analysis. The samples are taken from marketable parts of the ani-
mal carcass in the haunch, back and vicinity to the bullet channel.
The first results of the project were presented at the BfR symposium
“Alle(s) Wild” in March 2013. Based on roughly 1,000 data records
which had been evaluated by that time, it was shown that game
meat has significantly higher levels of lead if the animal was killed
with ammunition containing lead. Game shot with lead-free ammuni-
tion had lower levels of lead solely attributable to intake from food
or soil particles. The lead levels in the body tissue decreased the
further away from the bullet channel the samples were taken, even
though there were differences in the lead levels of the samples
taken far away from the bullet channel. This depended on whether
rifle ammunition with or without lead was used. The lead levels were
widely scattered with some high individual values. Contrary to this,
the use of lead-free ammunition resulted in comparatively low scat-
tering of the copper and zinc levels in the game meat. The deter-
mined levels of copper and zinc were comparable with the values
detected in routine examination of the meat of agricultural livestock.
Perfluoroalkyl Acids in the Food Chain
Perfluoroalkyl acids (PFAAs) are industrial chemicals which are
characterised by their high chemical and thermal stability as well
as their dirt, water and fat-repellent properties. Due to their techno-
logical characteristics, they are used in many industrial processes
and in consumer products. Representatives such as perfluoroocta-
noic acid (PFOA) and perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) are best
known along with compounds of other chain lengths. The tenacity
of these substances, however, resulted in their distribution in the
environment and accumulation in the food chain, especially in food
Zur Jagd von Wild kommt häufig bleihaltige Büchsenmunition zum
Einsatz. Das Blei findet sich auch im Fleisch der Tiere.
People hunting game often use ammunition containing lead. The lead
is also found in the meat of the animals.
Um entscheiden zu können, ob bleihaltige Büchsenmunition
weiterhin zur Jagd von Wild genutzt oder zukünftig Geschos-
se aus alternativen Materialien verwendet werden sollen, ini-
tiierte das Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft
und Verbraucherschutz (BMELV) gemeinsam mit dem BfR
und weiteren Partnern im Jahr 2012 das Forschungsprojekt
„Lebensmittelsicherheit von jagdlich gewonnenem Wild-
bret“. Darin werden die Effekte unterschiedlicher Geschoss-
materialien auf den Bleigehalt der verzehrbaren Anteile des
Wildtierkörpers als auch die Auswirkung unterschiedlicher
geogen bedingter Bleikonzentrationen in den Böden auf die
nahrungsbedingte Bleiaufnahme der Tiere untersucht. Ge-
schossen wird mit bleihaltiger oder bleifreier Munition. Die
notwendige Zahl an Proben von 4.320 Tieren wurde mittels
statistischer Analyse bestimmt. Die Proben werden aus ver-
kehrsfähigen Teilen des Wildkörpers, Keule, Rücken und
Nähe des Schusskanals, entnommen.
Erste Ergebnisse des Projekts wurden auf dem BfR-Sym-
posium „Alle(s) Wild“ im März 2013 vorgestellt. Anhand von
etwa 1.000 bis dahin ausgewerteten Datensätzen zeigte
sich, dass Wildbret signifikant höhere Gehalte an Blei auf-
weist, wenn es mit bleihaltigen Büchsengeschossen erlegt
wurde. Bleifrei geschossenes Wildbret enthielt geringere
Bleigehalte, die nur auf die Aufnahme aus Futter oder Bo-
denpartikeln zurückzuführen sind. Die Bleigehalte in den
Körpergeweben nahmen mit zunehmender Entfernung vom
Schusskanal ab, wobei die weit vom Schusskanal entfernten
Proben sich in ihren Bleigehalten unterschieden. Dies war
abhängig davon, ob bleifreie oder bleihaltige Büchsenmu-
nition verwendet wurde. Die Bleigehalte wiesen eine große
Streuung auf, wobei vereinzelt hohe Werte analysiert wur-
den. Im Gegensatz dazu führte die Verwendung bleifreier
Munition zu einer vergleichsweise geringen Streuung bei
den Kupfer- und Zinkgehalten im Wildbret. Die ermittelten
Gehalte an Kupfer und Zink waren vergleichbar mit Wer-
ten, die bei Routineuntersuchungen in Fleisch von landwirt-
schaftlichen Nutztieren nachgewiesen werden.