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BfR-Jahresbericht 2012 |
| BfR Annual Report 2012
The two Quality Standards DIN EN ISO/IEC 17025 and
DIN EN ISO 9001:2008
The standard DIN EN ISO/IEC 17025 lays down the requirements
on the management of test and calibration laboratories and their
technical demands. It deals in detail with technical particulars, such
as measurement uncertainty observations. Test laboratories which
satisfy the standard prove by doing so that they have the technical
competence and capability to achieve substantiated results. The
standard DIN EN ISO 9001:2008, on the other hand, stipulates how
business processes and responsibilities have to be organised in
order to guarantee high-quality work and products. The demands
on the quality management system are similar in both standards,
but DIN EN ISO/IEC 17025 goes into more detail, particularly where
technical competence is concerned.
Internationalisation
The increasing transboundary movements of goods in the food
sector clearly illustrates that food safety is an international issue.
The BfR collaborates with various global partners in order to raise
awareness of health risks beyond the borders of Germany. On the
European level, the BfR works in close collaboration with its sister
institutions through its national focal point (EFSA Focal Point) and
jointly with the European Food Safety Authority (EFSA) through its
expert panels and the Advisory Board. The cooperation with part-
ner authorities outside Europe is also gaining in importance as it
helps in the effort of reducing on a mid-term basis “imported” risks
originating from countries with lower safety standards. The goal is to
help these countries establish scientific standards through which po-
tential problems can be locally averted and as a result local consumers
as well as those in other countries can be protected.
The BfR follows various approaches in order to target experts and mul-
tipliers in other countries. For the first time in 2012, the BfR offered a
summer school for experts in the field of risk assessment and risk com-
munication. In addition, the institute is increasing cooperation agree-
ments with non-European organisations. The main focus is placed here
on exchange visits, collaboration in research projects and organisation
of cooperative events. The most current example is the cooperation
with the Korean Food and Drug Administration and the China National
Center for Food Safety Risk Assessment.
BfR cooperations under:
Internationalisierung
Die zunehmende Vernetzung der Warenströme im Lebensmit-
telbereich verdeutlicht, dass Lebensmittelsicherheit ein inter-
nationales Thema ist. Um das Bewusstsein für gesundheitliche
Risiken über die Grenzen Deutschlands hinaus zu schärfen,
arbeitet das BfR mit verschiedenen globalen Partnern zu-
sammen. Auf europäischer Ebene ist das BfR als nationale
Kontaktstelle („Focal Point“) mit verschiedenen Schwester-
behörden sowie über die Mitarbeit in Fachgremien und dem
Advisory Board mit der Europäischen Behörde für Lebensmit-
telsicherheit (EFSA) vernetzt. Auch die Zusammenarbeit mit
Partnerbehörden außerhalb Europas gewinnt an Bedeutung,
um „importierte“ Risiken aus Herkunftsländern mit niedrigeren
Sicherheitsstandards mittelfristig einzudämmen. Ziel ist es,
dort beim Aufbau wissenschaftlicher Standards Unterstützung
zu leisten, damit mögliche Probleme bereits vor Ort geklärt
werden können und Verbraucherinnen und Verbraucher auch
in anderen Ländern geschützt sind.
Das BfR verfolgt dabei verschiedene Ansätze, um Fachleute
und Multiplikatoren im Ausland gezielt zu erreichen. Erstma-
lig hat das BfR im Jahr 2012 eine Summer School für auslän-
dische Experten auf dem Gebiet der Risikobewertung und
Risikokommunikation angeboten. Zudem geht das Haus ver-
stärkt Kooperationsvereinbarungen mit außereuropäischen
Einrichtungen ein. Dabei stehen gegenseitige Besuche, die
gemeinsame Bearbeitung von Forschungsprojekten sowie die
Organisation von Kooperationsveranstaltungen im Mittelpunkt.
Jüngstes Beispiel hierfür ist die Kooperation mit der Korean
Food and Drug Administration und dem China National Center
for Food Safety Risk Assessment.
Die verschiedenen Kooperationen des BfR sind nachzulesen
unter:
Etwa 30 Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler, unter anderem
aus Ungarn, Kroatien, China, Korea und Saudi-Arabien, nahmen an
der ersten BfR-Summer School im August 2012 teil.
Around 30 scientists from countries including Hungary, Croatia,
China, Korea and Saudi-Arabia took part in the first BfR Summer
School in August 2012.